Werkkostenregeling

Het Fietsplan verdwijnt eind dit jaar. Hanteert jouw werkgever een fietsplanregeling en ben je binnenkort aan een nieuwe fiets toe, dan is het slim om nog van het fiscale voordeel van deze regeling te profiteren. Omdat we merkten dat het einde van het fietsplan veel vragen oproept, proberen wij deze zo goed mogelijk te beantwoorden.
Fietsplan

Hoeveel voordeel heb ik op een fietsplanfiets?

Bij de aanschaf van een fiets via de huidige fietsplanregeling worden de kosten hiervan door je werkgever met je brutoloon verrekend. Je hoeft dan geen belasting over dit deel van je loon te betalen, waardoor het belastingvoordeel op kan lopen tot 52% van de kosten. Dit percentage hangt af van in welke belastingschaal je valt. Het fiscale voordeel geldt tot een bedrag van €749,- . Dit betekent echter niet dat je geen duurdere fiets uit kunt kiezen. In dat geval betaal je het restbedrag bij.

Wat moet ik doen om een fiets aan te schaffen via een fietsplan?

De eerste stap is om na te gaan of je werkgever een fietsplanregeling hanteert. Zo ja, dan is het van belang om te weten wat de procedure is. Sommige werkgevers laten de werknemer het bedrag zelf voorschieten en betalen het bedrag dat onder de regeling valt later terug op vertoon van de factuur. Andere werkgevers werken via een bemiddelaar als Nationale Fiets Projecten (NFP) of Bedrijfsfietsen Nederland (BFN). Deze werkwijze via een bemiddelaar neemt wat meer tijd in beslag omdat de aanschaf dan goedgekeurd moet worden door de bemiddelaar. Hou dus rekening met wat verwerkingstijd aan de kant van je werkgever en/of de bemiddelaar.

Hoe zit het met verzekeringen en accessoires?

Het is altijd slim om je fiets te verzekeren tegen diefstal en schade. Sluit je verzekering direct af bij het aanschaffen van je fietsplanfiets en profiteer ook op je verzekering van het fiscale voordeel. Daarnaast kun je tot een bedrag van €82,- belastingvrij aan accessoires uitzoeken. Een sterk extra slot of handige fietstassen kunnen bijvoorbeeld goed van pas komen. Je kunt ervoor kiezen deze accessoires direct bij je fiets aan te schaffen. Wil je er nog even over nadenken? Dan kun je bij de aanschaf van je fietsplanfiets bonnen reserveren waarmee je op een later moment (ook in 2015) de accessoires alsnog kunt uitzoeken.

Kan ik ook een e-bike of speed pedelec aanschaffen via een fietsplanregeling?

Ja, dit is ook mogelijk. Het belastingvoordeel ontvang je tot een aanschafbedrag van €749,-. Als je een fiets of elektrische fiets uitzoekt die duurder is dan dit bedrag, betaal je het restbedrag zelf.

Wat gebeurt er als ik eind december een fiets uitzoek die pas in het nieuwe jaar geleverd kan worden?

Als je voor het eind van het jaar langskomt en je fiets is niet op voorraad, dan kunnen we deze voor je bestellen. Je kunt dan nog steeds gebruik maken van de fietsplanregeling. We maken dan de factuur vast voor je op, zodat je deze kunt gebruiken voor het fietsplan.

Is het helemaal niet mogelijk om na eind december 2014 een fiets met fiscaal voordeel aan te schaffen?

Eind december vervalt de huidige fietsplanregeling. Vanaf begin 2015 zullen werkgevers de nieuwe Werkkostenregeling moeten hanteren. Hierbij kunnen zij werknemers onbelast vergoedingen geven zolang het totaalbedrag van deze vergoedingen onder 1,2% van de totale loonkosten blijft. Deze grens geldt voor alle soort vergoedingen en dus niet alleen voor de aanschaf van fietsen. Werkgevers kunnen zelf invulling geven aan de besteding van deze ruimte en het kan zijn dat de aanschaf van een fiets helemaal niet meer in deze ruimte past.

Komen er extra kosten kijken bij het aanschaffen van een fiets via een fietsplanregeling?

Dit hangt van de regeling van je werkgever af. Als je de fiets zelf kunt aanschaffen en het bedrag kunt declareren bij je werkgever komen er geen extra kosten bij. Werkt je werkgever met een bemiddelaar als NFP of BFN dan worden er €25,- bemiddelingskosten berekend. Normaal gesproken kunnen met een fietsplan geen aanbiedingsfietsen worden aangeschaft, maar mocht je toch graag een aanbiedingsfiets wilt kiezen, dan kunnen we daar een uitzondering op maken. De bemiddelingskosten bij een actiefiets zijn dan €100,-. Deze bemiddelingskosten kunnen overigens gewoon meegenomen worden in de fietsplanregeling, waardoor je het belastingvoordeel ook geldt voor de bemiddelingskosten (bij een totaalbedrag tot €749,-)

Nog meer vragen of advies bij het uitzoeken van je fiets?

Als je nog meer vragen hebt over het aanschaffen van een fiets via de huidige fietsplanregeling, dan helpen we je graag. Natuurlijk kunnen we je ook helpen bij het uitzoeken van jouw ideale fiets.